STA Travel – messze a legjobb!

Világjárás, olcsó repülőjegy, fapados repjegyek, útleírások, kedvezményes utazások, érdekes úti célok, hotelfoglalás, autóbérlés, biztosítás => indul a kaland!

Világjárás két keréken

Hozzászólás

Hop on – hop off my bike, avagy bicikli és utazás, no meg kerékpártúra

Bejegyzésünk szerzője, Eszter nem csak az STA Travel munkatársa, de megszállott 4 évszakos kerékpáros is. Őt kértük meg ennek a bejegyzésnek a megírására.

“Mióta Budapesten élek, kerékpárral közlekedem. Bár előtte sem volt ez másképp, de ez egy kétezres lélekszámú faluban nem nagy szám, hiszen mindenki biciklin közlekedik. Budapesten azonban komoly kihívásokkal szembesül minden bringás turista és minden „mindennapos” bringás is.

Télen, nyáron, esőben, fagyban, szélben, a megszokott útvonalon jutok el a munkahelyemre, átlagosan 20 perc alatt. Nem függök dugótól, nem fogy ki a benzin és nem kell bérletet vennem. Reggel kilencre megvan a kellő adrenalin, és a testem szükséges temperálása, kezdődhet a nap. Az irodánkban évről évre egyre több a bringa.

CriticalMass az irodában is

CriticalMass az irodában is

A többiek még a jó időtől teszik függővé a munkába gurulást, de az ötfős munkahely sarkában négy, néha öt kerékpár pihen a munkaidő alatt. Az utcára néző kirakatunkban „közületi” pumpa áll a vendégeink rendelkezésére, sőt, volt már arra is példa, hogy valaki kifejezetten a pumpa miatt lassított le előttünk. Külső biciklitárolónk csak azért nincs (egyébként az egész Ráday utcában is hiányzik) mert elég keskeny a járda, nem férne el. Tágas ügyfélterünkbe azonban minden kerekes behozhatja és biztonságban tudhatja a járművét az ügyintézés ideje alatt, autóval parkolni a környéken amúgy is viszonylag nagy kihívás.

Cégünk főleg a fiatalabb, kalandvágyó utazókat célozza meg, ezt tükrözi az iroda kínálata és a hangulata is. Számos esetben bebizonyosodott, hogy a kereslet megtalálja a kínálatot, így például utasaink között tudhatjuk az évek óta dobogós magyar tereptriatlon világbajnokokat, akiknek a repülésén kívül kerékpárjaik szállítását is segítünk megoldani. Az éves tereptriatlon világversenyek legnevesebbjét Hawaii szigetei közül Mauin tartják, ahova Budapestről egy európai és egy észak-amerikai átszállással lehet eljutni. A versenyzők repülőjegyének foglalásakor figyelembe kell venni, hogy értékes kerékpárjukkal együtt szeretnének megérkezni a végállomásra, és a csomag lemaradása nem fordulhat elő. Ezért minden foglalás körültekintő nyomozással kezdődik, ami a csatlakozási időt, a kerékpárszállítás feltételeit és a vámszabályokat illeti. Eddig szerencsére csak jó tapasztalataink voltak, versenyzőink mindig előkelő helyezéssel és sértetlen kerékpárokkal együtt tértek haza.

Kerekpar_a_repteri_rontgenben__foto_Szanyi_Gergo

Kerekpar_a_repteri_rontgenben__foto_Szanyi_Gergo

Városnéző túráink közt megtalálhatók a kerékpáros városnézések a világ minden nagyvárosában, így például Pekingben is. Hátizsákos kalandutak mellett felfedező világjáró utak is foglalhatók nálunk, ahol nem ritka az alternatív közlekedési eszközök igénybevétele, így a kerékpáré sem. Az ismert nemzetközi túraszervező partnereink – pl. G Adventures, Contiki, Intrepid Travel , Imaginative Traveller – kínálatában szerepelnek hosszabb-rövidebb bringatúrák is.

Szívesen segítünk profi, amatőr, vagy csak rekreációs célú edzőtáborok szervezésében is: ilyenkor arra törekszünk, hogy szállásfoglaló rendszerünk páratlanul széles kínálatából olyan hotelt ajánljunk, melyben nemcsak reggelit, de vacsorát is kapnak a sportolók.

Egyéni utasok bringázással kapcsolatos kérdéseit saját tapasztalataim alapján tudom megválaszolni.  Mivel a családomban a kerékpározás életforma, ezért a nyaralást sem tudom elképzelni canga nélkül. Nem idegen számomra a bringa dobozba pakolása – és sajnos a reptéri kerékpár-felár fizetése sem.  A kerékpárszállítás feltételei légitársaságonként változók. Nagy általánosságban elmondható, hogy fizetni kell érte. Kubába menet pl. hiába volt két nagy poggyász a feladható súlykeret, és nekünk hiába volt egy nagy poggyászunk, és egy nagy biciklis dobozunk, a plusz díjat a bringára ki kellett fizetnünk oda- és visszaúton egyaránt. Nem olcsó mulatság, viszont cserébe vigyáznak rá, és az ember a sajátján tekerhet külföldi terepen is.

Tengerparti_kep__foto_Szanyi_Gergo

Tengerparti_kep__foto_Szanyi_Gergo

Európán belül is gyakran veszek részt szervezett, hosszú távú kerékpártúrákon, és a túrákra más földrészekről érkezőkkel is megbeszéljük a bicikliszállítási tapasztalatokat. Mindazonáltal sokan döntenek úgy, hogy a túra indulása előtt, itt helyben veszik meg a szükséges sporteszközt, a túra végén pedig elajándékozzák, eladják azt. Így megspórolják a kerékpárszállítás költségeit és izgalmait. A főként kanadai, ausztrál és dél-afrikai vendégek számára Európa keresztülbringázása kifejezetten csábító kihívás. A hosszabb túrák időigényessége miatt jellemzően az ötvenes, hatvanas éveikben járó, jómódú értelmiségiek vesznek részt a transzkontinentális bringatúrákon, kifejezetten a kalandot, kempingezést, és az európai kultúra sokszínűségét keresve. Tavaly nyáron egy három hónapos transzeurópai túra készülődtünk, szentpétervári indulással és lisszaboni érkezéssel. A bringásoknak napi átlagban 105 km távot kellett megtenniük Európa 13 országán, és ezek kisebb-nagyobb hegységein keresztül, de rendelkezésükre állt a túrát kísérő teherautó is, ha elfáradtak volna.

Érdekességek a bicikli repülőn való szállításáról:
1. a kerekekben lévő levegőt le kell engedni – hisz a repülőgép csomagtere nincs “normál” nyomás alatt, s így a felfújt belsők szétrobbannának, riadalmat, komoly kárt és balesetveszélyt okozva.
2. a bicikliket hordtáskába vagy szállítódobozba illik tenni, csupaszon és egészben nem szabad szállítani őket. Mivel egy profi kerékpárszállító táska annyiba kerül, mint egy átlagos bicikli, okosabb, ha kiszemelsz a környékeden egy nagyforgalmú bicikliboltot, és kérsz tőlük egy gyári dobozt. Ha nem vagy válogatós, ez könnyen fog menni, de ha az a típus vagy, aki Armani öltönyhöz nem húz Boss zoknit, idejében kezdd el keresni a gyári márkadobozodat.

A_bringak_dobozolva_utaznak__foto_Szanyi_Gergo

A_bringak_dobozolva_utaznak__foto_Szanyi_Gergo

Szerző: STA Travel

MESSZE A LEGJOBB - Az STA Travel Magyarországon is a vezető utazási iroda fiatalok, diákok, tanárok és a "young at heart" utazók körében. http://statravel.hu | +36 1 299 0404

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s