STA Travel – messze a legjobb!

Világjárás, olcsó repülőjegy, fapados repjegyek, útleírások, kedvezményes utazások, érdekes úti célok, hotelfoglalás, autóbérlés, biztosítás => indul a kaland!

Ötlépcsős terv: hogyan élhetünk alkotói szabadságunkkal?

Hozzászólás

Vajon mit takar pontosan az alkotói szabadság fogalma és hogyan juthatnék én is ilyen lehetőséghez? – Ha eddig esetleg még nem gondolkoztál el ezen, az alkotói szabadság említésése azért biztosan felcsigáz.

Az alkotói szabadság egy közös megegyezésen alapuló idősáv, melyet – általában fizetés nélkül, kivéve néhány hihetetlenül szerencsés esetet – munkádtól távol tölthetsz el.

Amennyiben sikerül megyegyezni, gyakorlatilag alkalmazott maradsz a cégnél, melynek dolgozol, azonban lehetőséget kapsz egy kis karrier-szüneteltetésre, így belekóstolhatsz olyan élményekbe, amelyekről mindig is álmodtál például az asztalod mellett az azt megelőző hónapokban, rosszabb esetben években.

Természetesen naív volna azt feltételezni, hogy egy ilyen lehetőséget tálcán fognak nyújtani. Nem minden cégnél van erre lehetőség, de hangsúlyoznánk, hogy vannak munkahelyek, ahol ez igenis lehetséges útnak számít. Amennyiben némi szerencse is társul melléd valamint úgy adódik, hogy meg tudsz ragadni egy ilyen lehetőséget, ne habozz megtenni!
Íme egy ötlépcsős tervezet ennek megvalósítására!

1. Végezz egy kis kutatást

Gondolkozz! Mihez szeretnél kezdeni a következő pár rendelkezésedre álló hónappal? Készülj fel a szabadságkérésed momentumára: milyen módon és hogyan tudnád legsikeresebben keresztülvinni tervedet? Bármit is tervezel, legyen az hosszas partisorozat Dél-Kelet Ázsiában avagy önkénteskedés a Galapagos szigeteken, egy biztos: érdeklődni fognak az elkövetkezendő hónapok terveiről, így nem árt felkészülten fogadni az erre irányuló kérdéseket.

onkentes

2. Gyűjts érveket

Maga a tény, hogy bizonyos cégek biztosítanak alkotói szabadságot is akár az alkalmazottjaiknak, nem jelenti azt, hogy könnyen bele is egyeznek egy ilyen végkimenetelű döntésbe. Gyakran múlik ez például a cégnél betöltött szerepeden avagy a menedzsered alkalmazkodóképességén. Amennyiben a cég, aminél dolgozol nem rendelkezik komoly szabályzattal az alkotói szabadságot illetően, szinte csak rajtad múlik mennyire tudsz meggyőzően érvelni amellett, hogy valóban mennyire zseniális ötletet is dédelgetsz.

Néhány tanács azt illetően, hogy mibe érdemes belegondolnod:

  • Miért jelenthet neked az alkotói szabadság személyes előnyt?
  • Miért érzed úgy, hogy szükséged van az alkotói szabadságra? Talán mindig is szerettél volna utazni, ám erre sosem volt lehetőséged? Mutass szenvedélyt elérendő célod irányába, melynek szükséges feltétele a hosszabb szabadság kiadása.
  • Mit nyújthat számodra az alkotói szabadság professzionális szinten?
  • Hogyan fog befolyásolni az utazás miután visszatérsz dolgozni? Hosszútávon talán jobban fogsz tudni koncentrálni a tapasztalatokban gazdag kihagyás után? Emlékeztesd főnökeid arra, milyen értékes alkalmazott is vagy valójában, emeld ki csodálatos képességeidet melyeket kamatoztattál a múltban és hangsúlyozd, hogy hülyeség volna elengedni téged az alkotói szabadság megtagadásával, amit méltán megérdemelsz múltbéli teljesítményed és csodálatos kvalitásaid okán.
  • Miért lehet ez előnyös az üzleti életben?

Nem elhanyagolható szempont, hogy a cég gyakorlatilag pénzt takarít meg azáltal, hogy nem fizet neked havi bért. Amennyiben esetleg úgy döntessz, hogy a kérdéses időszakban továbbképzed magad nyelvügyileg és/vagy TEFL által, ilyen és hasonló célokból a cég is profitálhat anélkül, hogy neki kéne állnia képzésed költségeit. No és a tény, hogy egy ujjászületett, ultramotivált és dolgozni akaró embert kapnak vissza majd a jövőben végleg a te irányodba billenti ki a mérleg nyelvét (bár lehet, hogy a legutolsó argumentum kevésbé valid, azért valljuk be jól hangzik egy jelentkezésen).

onkentes23. Minél előbb értesítsd főnökeid és szentelj elég időt a bejelentésre

Sokkal nagyobb eséllyel pályázol alkotói szabadságra, amennyiben hamar közlöd szándékaid feletteseiddel. Egy bepánikolt főnök elég kellemetlen szituációk előidézője lehet, ezért próbáld meg minél előbb értesíteni az arra érdemeseket s hagyd, hogy legyen egy hosszabb lefutási idő a bejelentésed és az indulásod között. Ebben az idősávban akár ajánlhatsz valakit a saját helyedre avagy közösen eldönthetitek mi legyen az általad betöltött poszt sorsa, amíg távol vagy. Az ötletek közt szerepelhet: fizetett/fizetetlen gyakornok alkalmazása, a munkád eseteges megosztása a cég különböző részlegein vagy más részlegen egy kolléga bevonása a folyamatokba. Minél több ötleted van, annál inkább nőnek az esélyeid a nagy vakációra!

4. A szó elszáll, az írás megmarad

Amennyiben már örömtáncot jársz a sikeres/elfogadott jelentkezésed okán, ne feledj el biztosra menni: szorgalmazd, hogy minél előbb szülessen hivatalos irat távozásod kezdeti dátumáról, időtartamáról és a munkába állás várható kezdetéről. Nem valószínű, hogy bármi történne a távollétedben, ám mindenképp érdemes beszerezni valamifajta biztosítékot arra vonatkozóan, hogy a munkád visszatértedkor rendelkezésedre fog állni – a közösen megbeszéltek alapján.

5. Nincs más hátra, mint lázasan terveket szőni!

Nos, miután a formális viszontagságokon túlvagy, nincs más hátra mint nekiállni megtervezni: hogyan is akarod eltölteni a rendelkezésedre álló időt? Használd ki a lehetőséget és minden pillanatából próbáld meg kihozni a legtöbbet, hihetetlen kalandok várnak rád!

onkentes3Akár világkörüli utazásra készülsz, akár Afrikában való önkénteskedésre gyermekekkel – először nézz körül alaposan milyen lehetőségekkel élhetsz és mérlegelj bölcsen!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s