STA Travel – messze a legjobb!

Világjárás, olcsó repülőjegy, fapados repjegyek, útleírások, kedvezményes utazások, érdekes úti célok, hotelfoglalás, autóbérlés, biztosítás => indul a kaland!

STREET FOOD PARÁDÉ SZÖUL UTCÁIN

Hozzászólás

Partnerünk, a G Adventures írását Psenák Eszter magyarította

Fedezd fel Dél-Korea megismételhetetlen kulináris felhozatalát, Nellie Huang blogger bőrén keresztül, ki félelmet nem ismerve indult Szöul felfalására.

“Ezek belsőségek?” Kérdezem kíváncsian, ujjammal a homályos fehér fortyogó húslevesből kikandikáló torz barna felnyársalt dolgokra mutatva. Az eladó erre felhúzza szemöldökét és kuncogni kezd, mint egy iskolás-lány.

Nem, ez odeng, vagyis párolt hal torta: rágós külső, puha és ízletes belső, amit kihangsúlyoz a húsleves tökéletes íze. Annyira mérhetetlenül finom, hogy sosem bírok megállni kettőnél.

Neonfény világítja meg az elektronikai üzletek hosszú sorát, melyeket tradicionális gyógyászati termek és használt ruha standok kereszteznek a kissé káoszos Namdaemun piacon. Egymás hegyén-hátán állnak a friss áruval tömött polcok, nyers vörös húsok csillognak a színes neonfényben, és mocorgó tengeri herkentyűk illata száll fel a levegőbe.

Azért jöttem Szöulba , hogy belekóstoljak a világszerte ismert koreai konyha remekműveibe. Olyan jellegzetes ételek, mint a bulgogi marha, bibimbap- rizses étel, és az ország legkedvesebb savanyúsága a kimchi (kínai kelből készül), mind rendületlenül képviseltetik maguk környezetünkben- itt az ideje, hogy tiszteletünket tegyük e különleges ételek szülővárosában is.

palcikas_kajak

Dél-Korea utcai finomságai rendkívül színes skálában megtalálhatók.

Egyél úgy, mint egy helyi, de vigyázz, érzéki sokkot okozhat Szöul tömör gasztronómiája, kultúrája és káprázatos építészeti csodái! A legszínesebb utcák, ételek, a legrégibb templomok, és a pikáns piros lámpás negyed vár itt rád. Az ország középpontjaként egyszerűen mindent, ami koreai Szöulban meg tudod találni.

Egy régi koreai mondás szerint, „Még ha térden mászva is, de egyszer el kell jutnod Szöulba”!

Koreában különösen fontosnak tartják az ételt: A rossz étel sértést, a jó pedig áldást jelent. Csak is az étkező asztal mellett ismerheted meg igazán a helyieket.

Kulináris kalandunkban Juno Kim segít, aki szerint nem is lehet jobb kiinduló helye utunknak, mint Namdaemun.

Ez ugyanis Dél-Korea legrégibb és egyben legnagyobb piaca: ahol százával állnak a jobbnál jobb élelmiszereket kínáló bódék, kanyargó sikátorokat alkotva. Napközben állandó nyüzsgő tömeg bolyong a különböző ruhaüzletek, szuvenír boltok és divat márkaboltok körül. Amint leszáll az éj, csak akkor kezd igazán feléledni a piac.

neni_sutoget

Korea legnagyobb piaca közepén.

Juno egyenesen a labirintus közepe felé vezet, kerülgetjük a targoncákat, vakítanak a fények, szál a füst és mindenki igyekszik levadászni a legfinomabb falatokat. Elkápráztatnak a mindenféle színben pompázó nyers húsok, halak és grillek: nyers osztriga halmok hevernek az égig érő hámozott kagyló dombok mellett, melyeket cinóber színben ragyogó pácolt húsok és nyársak követnek. Kimchi pörkölt illata száll fel a levegőben, ahogy lassan párolódik a hatalmas agyag edényekben, közben ropogós szélű omlett sistereg a grillen.

Átkígyózva a piac végeláthatatlan utcáin meglátjuk a hatalmas tengervizes tartályokban tekergő bébi polipokat, akiket élve fogyasztanak el. Juno elárulja, hogy a legnagyobb attrakciónak a csúszós állat tapadókorongjai számítanak.

Ma már a turisták körében is kuriózumnak számít, a koreai férfiak népszerű délutáni „csemegéje”.

Anyong haseyo! Szia! Próbáld ki a sannakji-nk!

Az eladó hölgy puszta kezével kiszed néhány polipot, hogy megmutassa milyen friss az áruja. Mi egyszerre elkezdjük rázni a fejünk, hogy köszönjük, de nem kérünk.

osztriga

Nyers kagyló.

Ahogy sétálunk, szinte minden finomságot felfalnánk a szemünkkel.

Érezzük, hogy korog a gyomrunk, leülünk Juno kedvenc standjához. Intenzív fűszer illat érződik a levegőben- ez biztosan jó lesz. Kezdetnek rendelünk néhány nyers osztrigát, az eladó elmondja, hogy még friss, az előbb érkezett egyenesen a tengerből.

Az ínycsiklandozó feketeborsos szósszal áztatott tészta, a friss osztrigával párosítva könnyedén csúszik le a torkomon, mennyei tengeri ízt hagyva maga után.

Figyelmünk megakad a séf precíz mozdulatain, ahogy előttünk készíti az ételt. Csirke szeletek, kimchi szószban pácolva egy hatalmas wok-ban sütve szójaszószban áztatva, egy kis chilivel és egy lehelet szezámmaggal a tetején-maga a tökély.

Lassan feltekeri a tüzet és ügyesen rádob egy köteg főtt japchae-t (celofán tésztát) majd kavargatva főzi az aroma dús arany tésztacsodát a friss zöldségektől narancs és zöld színben pompázó hússal.

teszta

Ízletes japchae tészta Namdaemun-ban.

Alig egy perc múlva tányérra kerül a tűzforró szezámmagos csirke, puha bulgogi marha és tészta kíséretével. Nézem, ahogy Juno profi mód menta levélbe teker egy kis adag tésztát és egészben benyeli. Ezt nekem is ki kell próbálni! Pontosan követem Juno mozdulatait és egyszer csak ezer meg ezer különböző íz robban szét a számban, ahogy a marhahús édessége kihangsúlyozza a kimchi csípős ízét és a lime savanykásságát, tökéletes harmóniát alkotva.

Az egészet legurítjuk egy nagy üveg soju-val, Korea tüzes vizével, a maga botrányosan alacsony 30%-os alkoholtartalmával. Koccintunk Junoval és tósztot mondunk új barátságunkra és az ételre- melyek két alappillérét alkotják a koreai kultúrának.

allo_nagy_piac

Street food- Namdaemun.

Az új Szöul

Másnap este készen állok mélyebbre ásni Szöul kulináris élvezeteibe egy csapat koreai ismerős társaságában.  Egy helyi művész Sunmin, bevezet minket  Hongdae negyed világába, hogy megízlelhessük a modern Szöult.

Mintha másik univerzumba csöppentünk volna. Az utcákon sorakoznak a stílusos butikok, nyugatias bisztrók, karaoke és reggae bárok…

Mint mindenki más mi is falatozással indítjuk az estét, egyik standtól a másikhoz sietve kóstoljuk meg a leg szemet gyönyörködtetőbb falatokat. Mindenhol megtalálható lakoma: sushi ropogós zöld algába tekerve, sült sárga lángos golyócskák, és narancssárga omlett.

Én tteokbokki-t rendelek, pici rizsgolyók úszkálnak a vér-vörös, csípős szósz tengerében, meglepően közkedvelt étel, szinte mindenhol fent van a menün. Amint megkóstolom már értem is, hogy miért nyerte meg a Dél-koreaiak szívét. A rizs ragacsos textúrájának köszönhetően tökéletesen párosítható a fűszeres szósszal, páratlan utóízt hagyva maga után.

nappali_suto

Tteokbokki

Éjfélkor Sunmin úgy dönt, hogy ideje kipróbálni kedvenc ételét. „Senki sem hagyhatja el Koreát, hogy ne kóstolná meg az igazi koreai barbecue-t,” mondja Sunmin, miközben kint ülünk a szabad ég alatt Hongdae egyik sötét sikátorában és várjuk a csodát a melegedő grill mellett.

Kész az étel, jönnek kifelé a tányérok, nyers marha, sertés borda, máj, mellé mindenféle köretet hoznak (mindennapi gyakorlat Koreában) természetesen a kimchi és szárított szardella társaságában. Rádobjuk a húsokat a sercegő grillre és aranyszínű tökélyre sütjük, majd legurítjuk egy tál tészta kíséretével.

barbecue

Koreai barbecue, sok-sok hússal.

Mire véget ér az este úgy érzem, hogy már szinte mindent megkóstoltam, és betekintést nyertem a koreai konyha rejtelmeibe, erre Sunmin megszólal, „most pedig megszerezheted Szöul legtradicionálisabb kulináris élményét” és óvatosan elém helyez egy tál nyers májat- afféle kihívás képen.

„Meg kell enned a nyers májat, ez egy több száz éves hagyomány.” Ahogy farkasszemet nézek a véres májjal, étvágy helyett, inkább enyhe hányinger kap el. Fenn kell tartanom a látszatot, hogy nem félek, hiszen én egy rettenthetetlen ínyenc vagyok, ezért nyelek egy nagyot, aztán egészben bekapom a májat, érzem a nyelv-szerű állagát, ahogy hozzáér a fogamhoz és legurul a torkomon véres ízt hagyva maga után.

kajalda

Egy hagyományos koreai barbecue vacsora a Honda-ba.

Bár ez a rítus még véletlenül sem az, amire számítottam, kétségtelenül eljuttatott Korea kulináris birodalmának központjába, elmondhatom, hogy elfogadtak, sikerült beilleszkednem.

Kihagyhatatlan finomságok Szöulban:

 

Bibimbapp. Ha Korea egy étel lehetne, akkor bibimbapp lenne. Illatos fehér rizs, tetején egy halom színes savanyúság, marhahús, sűrű paprika szósz és sült tojás isteni finom elegye.

Sundae. Az egyik legközkedveltebb étel, a Sundae tulajdonképpen sertés belsőségek keveréke celofán tésztával, zöldséggel, hússal, tüdővel és májjal töltve. Csakis erős idegzetűeknek ajánlott!

Samgyetang. A csirkés ginseng leves nem csak remek tápanyagforrás, hanem rendkívül finom is. Érdemes hideg körettel párosítani, mint például savanyúságokkal és szardellával.

Kimchi jiggae. Szereted a csípős ízeket? Akkor ez a folyékony lávára emlékeztető káposzta pörkölt tökéletes választás lehet számodra. Párolt tofu, üvegtészta, sertés- és zöldségek elegye, ez a nem minden napi pörkölt a téli éjszakák legélvezetesebb része.

Naengmyeon. Egy igazi klasszikus nyári csemege, a naengmyeon egy hideg étel, hajdina tészta savanykás levesben tetején retek, uborka és tojás. Könnyű kiegészítő étel felfrissülést jelent egy markáns barbecue fogyasztása után.

kimcsi

Kimchi jiggae

Így juthatsz oda

1. Veszel egy jó repülőjegyet Budapestről, Debrecenből vagy Bécsből.

2. A G Adventures számtalan körutat szervez:  The Best of South Korea címen, tetszőleges időpontokban. Izgatottan várjuk, hogy bemuthassuk csodálatos bolygónk minden zugát- kattints ide

Szerző: STA Travel

MESSZE A LEGJOBB - Az STA Travel Magyarországon is a vezető utazási iroda fiatalok, diákok, tanárok és a "young at heart" utazók körében. http://statravel.hu | +36 1 299 0404

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s