STA Travel – messze a legjobb!

Világjárás, olcsó repülőjegy, fapados repjegyek, útleírások, kedvezményes utazások, érdekes úti célok, hotelfoglalás, autóbérlés, biztosítás => indul a kaland!

Airbnb: divatos, de veszélyes szállásfoglalási rendszer

Hozzászólás

Érdekes témát boncolgat a Huffington Post egyik múlt heti cikke, mégpedig a mostanság egyre divatosabb Airbnb szállásfoglalási rendszerben rejlő veszélyeket. Bár maga a szolgáltatás jó ötleten alapul, de sajnos nagyon sok olyan kockázatot hordoz magában, amire sokszor mi magunk sem gondolunk – sem mint a lakás kiadója, sem mint az időszakos bérlője. Lássuk, milyen személyes tapasztalatok késztették az újságírót a cikk megírására:

Pár hete, az Airbnb oldalon megjelent néhány kiadó lakásnak a hirdetése, amik történetesen abban a felső west side-i házban vannak, ahol én is lakom. Úgy gondolom, ez sok veszélyt rejthet magában ránk nézve is.

Nincs ellenemre az, ha a fickó a lenti lakásban megengedi a sógorának, hogy pár éjszakát a kanapén aludjon, mert a felesége éppen kirúgta otthonról. A hosszú távú lakáskiadás sem zavar, azzal a feltétellel, hogy az új bérlőket leellenőrizték és a bérbeadást a lakók nevében a közös képviselő jóváhagyta.

De az Airbnb lakáskiadás nem így működik, és így semmit nem tudunk az ideiglenes beköltözőkről. Szerencsénkre ezen a héten a közös képviselőnk arról tájékoztatott, hogy a házunkban tilos a lakások rövid távú bérbeadása, beleértve az Airbnb-t is, ennek megszegése büntetést von maga után. A mi házunk okosan cselekedett, de máshol nem biztos, hogy követik ezt a példát.

Az Airbnb egyébként a Szilícium völgy büszkesége lehetne, jó példája az ún. “sharing economy”-nak, azaz a közösségi megosztáson alapuló gazdaságnak, ami jobbá teheti a világot. De ebben az esetben szerintem nem így van.

airbnb2Ez az üzleti modell tulajdonképpen a illegális lakáskiadás egyik formája. New York és a legtöbb nagyváros szabályban tiltja meg lakosainak, hogy 30 napnál rövidebb időre kiadják a lakásukat, hacsak nem ők is ott laknak a vendéggel. Ha nem tartózkodnak ott, az azt jelenti, hogy illegális szállodát működtetnek, ráadásul még adót sem fizetnek. Nos, ennek alapján egy most elkészült jelentés szerint a legtöbb Airbnb lakáskiadás is ilyen illegális tevékenységnek számít.

Összehasonlítva az Airbnb-n kiadott lakást egy legálisan működő szállodával, a szállodákban minden esetben ellenőrzik a vendégek személyazonosságát, van rendszeres takarítás és biztonsági szolgálat. Az Airbnb rendszerében ezeknek semmi nyoma.

Egy betörő vagy egy pedofil bárhol tud bérelni egy ágyat – akár a közvetlen szomszédod is lehet. Megszállhat a házadban, kapcsolatba kerülhet a többi lakóval, bejuthat a folyosókra, lépcsőházakba, tornaterembe, uszodába, öltözőkbe és más közös helyiségekbe. És ha valami baj történik, senki nem vállal felelősséget ezért.

Veszélynek lehetnek kitéve azok is, akik igénybe veszik ezt a szolgáltatást, hiszen nem lehet kiszűrni a rendszerből például az erőszakos vagy beteges jellemű tulajdonosokat, akik szabadon jöhetnek-mehetnek a lakásban – akár akkor is, ha történetesen éppen te tartózkodsz benne. Ez máris eszünkbe juttathat néhány horror sztorit.

Steven Spinola a New York-i Ingatlan Bizottság elnöke a következőket írta erről a rendszerről:

“Komolyan aggódunk azon lakók biztonságáért, akik olyan házakban élnek, ahol a lakásokat rövid távra adják ki. A szállodáknak pontosan azért kell magasabb elvárásoknak megfelelniük, mint a lakóházaknak, hogy védjék az ideiglenesen megszálló vendégeiket. Megkérdőjelezzük továbbá azoknak a lakástulajdonosoknak vagy bérlőknek az alkalmasságát, akiknél annak ellenére jönnek-mennek különböző emberek, hogy pontosan tudatában vannak annak, hogy egy lakást vásároltak vagy béreltek, és nem egy szállodai szobát.”

A cikk írója végül arra hívja fel a figyelmet, hogy a lakóközösségeknek többet kellene tenniük mindenfajta rövid távú lakáskiadás korlátozásáért.

forrás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s