STA Travel – messze a legjobb!

Világjárás, olcsó repülőjegy, fapados repjegyek, útleírások, kedvezményes utazások, érdekes úti célok, hotelfoglalás, autóbérlés, biztosítás => indul a kaland!

Palesztina – az ország, amely alig látszik a térképeken

Hozzászólás

PALESZTINA

(megközelíthető az izraeli Ben Gurion – TLV – repterén keresztül)

EGY ORSZÁG, AMI NINCS IS A TÉRKÉPEN

Ellátogatnál egy olyan országba, amely folyamatos szereplője a hírlapok szalagcímeinek, de a térképen nem találod? Ha a válaszod igen, engedd meg, hogy ellássunk néhány hasznos tanáccsal. Kezdjük azzal, hogy találod meg a térképen az úticélodat!

Kopár táj a Holt-tenger partján

Kopár táj a Holt-tenger partján

A folytatást itt olvashatod el.

A szörnyen vicces pólók rajongói itt sem maradnak kielégítetlenül

A szörnyen vicces pólók rajongói itt sem maradnak kielégítetlenül

Nagy-mecset a Templom-hegyen, Jeruzsálem óvárosának muzulmán negyedében

Nagy-mecset a Templom-hegyen, Jeruzsálem óvárosának muzulmán negyedében

A betlehemi Békeközpont

A betlehemi Békeközpont

A hebroni szőlőst épp puha hótakaró fedi, jó lesz a termés - mely lehet, hogy épp a Rotschildok borászatába kerül majd

A hebroni szőlőst épp puha hótakaró fedi, jó lesz a termés –  lehet, hogy a Rotschildok borászatába kerül majd

Mivel Hebron a legendák szerint Ábrahám és Sára lakó- és nyughelye volt és itt van eltemetve Jákob és Izsák, Rebeka és Lea, a sírjaik fölé emelt Ibrahim mecset a zsidó vallás második legszentebb helyének számít (Jeruzsálem után), így ma két részre osztva mecsetként és zsinagógaként is használják; a török hódoltság idejére több híres fürdő emlékeztet; igazi különlegességként pedig a kicsi, egy épülettömbön belül működő családi piacokat a ‘khan’-okat érdemes fölkeresni.

A Holt-tenger élővilágának sivársága már-már lenyűgöző - és elképesztő, hogy 400 méterrel vagyunk a tengerszint alatt

A Holt-tenger élővilágának sivársága már-már lenyűgöző – és elképesztő, hogy 400 méterrel vagyunk a tengerszint alatt

A Jordán folyó gázlójánál, a régi karavánutak elágazásánál fekvő Jerikó a földrész egyik legősibb települése [2013. szeptembere óta Eger testvérvárosa] és ezáltal fontos régészeti ásatások színtere: Tell es-Szultán dombján 23 egymás fölé épült település romját tárták föl; a Jeruzsálemtől szintén 10 km-re található Ramallah – a Palesztin Nemzeti Hatóság nem hivatalos fővárosa [Magyarországnak is van itt külképviselete] –, ahol i.e. 500.000-ből származó településnyomokat találtak és ma is a befektetők kedvenc építkezési területe a legliberálisabbnak tartott városvezetéssel, éttermekkel, fagylaltozóval, éjszakai élettel és női kézilabdacsapattal. Érdekességképpen Ramallahban található a világ egyetlen muzulmán sörgyára, ahol a Taybeh világos és barna verzióit főzik, nyilván igen kis mennyiségben. Jenin [jelenleg Temesvárral épít partnerkapcsolatot] a kulturális élet egyik központja: itt van az Arab-Amerikai Egyetem, a térség legnagyobb mozija, sőt, néhány éve újra megnyitotta kapuit a színház is.

Amely világvallás kegytárgyai nem találhatók meg a többnyire keresztény palesztinok által üzemeltetett szent szakbutikokban, az a vallás talán nincs is.

Amely világvallás kegytárgyai nem találhatók meg a többnyire keresztény palesztinok által üzemeltetett szent szakbutikokban, az a vallás talán nincs is.

Amikor békés hangulat van Izrael és Palesztina közt, a két országrész között nyugodtan lehet autóval közlekedni, s magyarok számára kiválóan látogathatók a palesztin fennhatóság ellenőrizte övezetek is, és senkinek nem ajánljuk, hogy Betlehem felkeresése nélkül térjen haza a Szentföldről.

A Születés Temploma Betlehemben

A Születés Temploma Betlehemben

Ami közép-európai szemmel mindenképp figyelemreméltó, az az, hogy a feszültségek ellenére mindenhol minden ki van írva héberül, arabul és latin betűkkel is – a vallási és etnikai feszültségek ellenére is.

Hógolyózó palesztin srácok

Hógolyózó palesztin srácok

Gáza és a Gázai övezet jelenleg is I. fokú veszélyességi kategóriába esik: “Utazásra nem javasolt”, mivel ezt a területet nem a Palesztin Hatóság, hanem a Hamasz felügyeli.

Frissítés: Olvasónktól érkezett:

Ez a filmrészlet hűen bemutatja Palesztina kérdésének érzékenységét, ez az animációs film pedig gyors áttekintést ad a Szentföld történelméről.

Szerző: STA Travel

MESSZE A LEGJOBB - Az STA Travel Magyarországon is a vezető utazási iroda fiatalok, diákok, tanárok és a "young at heart" utazók körében. http://statravel.hu | +36 1 299 0404

Hozzászólás